A. Kolesík: Nechceme bojovať s nadnárodnými monopolmi

16.05.2012 Bratislava

Bratislava 16. mája (TASR) - Prerokovávaná zmena rozhodovania o cenových návrhoch z predstavenstva na valné zhromaždenie nie je bojom s nadnárodnými monopolmi, má za cieľ iba zrovnoprávniť akcionárov v podnikoch s majetkovou účasťou štátu. "Nemôžeme sa pozerať na takéto dehonestujúce postavenie štátu," podotkol dnes v pléne Andrej Kolesík (Smer-SD).

Reagoval tak na navrhovanú zmenu Obchodného zákonníka a zákona o regulácii v sieťových odvetviach. Práve cez tieto zákony by sa mala vyrovnať sila minoritných a majoritných akcionárov, keďže Smer-SD dlhodobo kritizuje manažérske právomoci minoritného akcionára Slovenského plynárenského priemyslu (SPP). Ten má väčšinu v predstavenstve, no vo valnej hromade menšinu.

Kolesík dodal, že zmena legislatívy je v súlade so slovenskými zákonmi aj medzinárodnými zmluvami. Ak dôjde k jej schváleniu, malo by sa zamedziť neúčelnému podávaniu návrhov cien, ktoré doteraz schvaľovalo predstavenstvo. "Žiadny právny predpis totiž v súčasnosti neupravuje, koľko návrhov na zmeny cien môžu podniky Úradu pre reguláciu v sieťových odvetviach podať," uzavrel.
 

Vyberte región